Antibiotikum-bélflóra-probiotikum

Az antibiotikumok világszerte az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek. A célzott antibiotikus kezelés rendkívül fontos és hatékony. Köztudott azonban, hogy sajnos nem minden esetben indokoltan kerülnek felírásra. A megfontoltság pedig elengedhetetlen, mert mint minden gyógyszernél, az antibiotikumoknál is számolnunk kell mellékhatásokkal.

Elolvasom

Búza allergia

A gluténfüggő betegségek egyetlen tagja, mely eltérően a többitől, allergiás eredetű, és nem gluténmentes diéta, hanem búzamentes étrend követését igényli. Mint minden allergia, életveszélyes is lehet! Ám ha gyermekkorban alakul ki, akkor szerencsére kinőhető.

Elolvasom

Ételallergia és ételintolerancia

Ételallergia és ételintolerancia, keverednek ezek a fogalmak. Mivel az allergiás betegek száma az utóbbi időben rohamosan növekszik, sokan jogosan gondolják, hogy ételekkel összefüggő panaszaik hátterében ételallergia áll. A hozzánk forduló emberek jelentősebb százalékának a tüneteit a szakirodalmi adatoknak megfelelően azonban nem ételallergia, hanem ételintolerancia okozza. Panaszaik szerteágazóak lehetnek, és nem feltétlenül vagy nem csupán emésztőszerviek.

Elolvasom

Ételintolerancia: Búza és gliadin

Szintén egy igen gyakori ételintoleranciáról van szó. Búzához köthető panaszok esetén fontos eldönteni, hogy búza intoleranciáról van szó, vagy más búzához kapcsolható betegségről, mint búza allergiáról, cöliákiáról (lisztérzékenységről), esetleg nem cöliákiás glutén érzékenységről.

Elolvasom

Ételintolerancia: Tejintolerancia

Egyik leggyakoribb ételintolerancia a tej intolerancia. Jellemzően tej és tejtermékek váltják ki a panaszokat, hasonlóan mint tejallergiában és laktóz érzékenységben, mégis három különböző betegségről beszélünk. Differenciálásuk elengedhetetlen, hiszen diétás kezelésük jelentősen eltér. Nem mindegy, hogy mit kell tiltólistára tenni, mi fogyasztható, és az étrend átmeneti vagy egy életre szóló.

Elolvasom
En tanyerom

Étrenddel a vastagbél daganat ellen

A vastagbélrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganat a világon, ez alól a szomorú tény alól sajnos hazánk sem kivétel. A jó hír azonban, hogy a vastagbél daganat azon daganatok közé tartozik, melyek megelőzhetők. S a megelőzésért szerencsére mindenki rengeteget tehet.

Elolvasom

Fruktóz felszívódási zavar

A fruktózhoz, azaz a gyümölcscukorhoz két különböző betegség kapcsolható, a fruktóz intolerancia és a fruktóz malabszorpció. Míg az egyik egy veleszületett genetikai rendellenesség, ezért már születéstől fennáll, addig a másik betegség egy felszívódási zavar, mely gyermek és felnőttkorban egyaránt kialakulhat.

Elolvasom

Gluténfüggő betegségek

Glutén, ez a szó 10-20 évvel ezelőtt igazán csak az orvosszakma számára bírt jelentőséggel, ma már rákeresve a neten, nyelvtől függően, több száz ezer vagy több száz millió találatot kapunk. Gluténérzékenység, lisztérzékenység, búza allergia, autoimmun betegség, felszívódási zavar, boholy károsodás, bőrteszt, bélbiopszia, kinőhető, életre szóló, gluténmentes étrend, csak úgy ömlenek az információk, sokszor eléggé összekuszálódva. Érdemes ezen…

Elolvasom

Hisztamin érzékenység

A karácsony és szilveszter ünnepi ételei és italai szokatlan tüneteket okoztak? Mire kell gondolni, ha a töltött káposztától kipirult az arc? Ha a diós beigli, a zserbó vagy éppen a szaloncukor elfogyasztása után fejfájás lépett fel? A vörös bor, a pezsgő tüsszögtetett és viszketni kezdett a bőr? Érdemes tudni, hogy ezek az ételek mind hisztaminban…

Elolvasom

IBD és terhesség

Az IBD bármelyik életkorban kialakulhat, nagy százalékban azonban a betegek 15-35 éves kora között kerül diagnosztizálásra. Tehát jellemzően a fiatal, fogamzóképes korú nőket érinti. Joggal merül fel bennük, hogy gyulladásos bélbetegségük miként fog hatni a fertilitásukra, a terhességükre, leendő magzatukra, illetve miként alakul a betegség a várandósságuk alatt.

Elolvasom
Etel Terkep

Irritábilis bél szindróma és a low FODMAP étrend

Az emésztőszervi betegségek jelentős részében régóta ismertek azok a jól definiált diéták, melyek vagy önmagukban, vagy a gyógyszeres kezelést kiegészítve hatásosak. Gondoljunk csak a laktóz érzékenységre, a lisztérzékenységre vagy a reflux betegségre. Az irritábilis bél szindrómában (IBS) azonban csak az utóbbi években született egy olyan étrendi javaslat, amelynek a követése mellett 4 irritábilis bél szindrómás…

Elolvasom

Keresztallergia ételekkel

Visszavonhatatlanul itt a tavasz és ezzel együtt megérkezett az allergiaszezon. Egyre több bokor és fa borul virágba, apró virágporok milliárdjai szállnak a levegőben, melyek allergiás betegeink legtöbbjének nem örömet, hanem kellemetlen perceket okoznak. A tavasz és a nyár ugyanakkor elhozza nekünk az ízletes, friss gyümölcsöket, zöldségeket. Ezek között azonban szép számmal akadnak olyanok, melyek elsősorban…

Elolvasom

Kilégzési tesztek

A kilégzési tesztek a gasztroenterológia olyan vizsgáló eljárásai, melyek fájdalom nélkül végezhetők. A beteg által kilélegzett levegőben megjelenő bizonyos anyagok, mint a széndioxid illetve hidrogén mennyisége alapján diagnosztizálható a gyomor és nyombél fekélyt okozó Helicobacter pylori fertőzés, a laktóz érzékenység, a kontaminált vékonybél szindróma és a fruktóz felszívódási zavar. 

Elolvasom

Kontaminált vékonybél szindróma, avagy amikor a bélbaktériumok elszaporodása okoz gondot

Kontaminált vékonybél szindróma, bakteriális túlnövekedés, vékonybél diszbakteriózis, diszbiózis, vak tasak szindróma, SIBO, ezek mögött az elnevezések mögött egyetlen betegség áll. Lényege, hogy a vastagbél baktériumok átjutnak és elszaporodnak a vékonybél területén, azaz a vékonybél vastagbél baktériumokkal szennyeződik, kontaminálódik.

Elolvasom

Pajzsmirigy betegségekben előforduló emésztőszervi tünetek és betegségek

A pajzsmirigy funkciózavar az egyik leggyakoribb endokrinológiai megbetegedés. Az utóbbi évtizedek során fokozatosan növekszik a diagnosztizált pajzsmirigy betegek száma, és ezzel párhuzamosan egyre több pajzsmirigy túlműködésben vagy alulműködésben szenvedő beteg jelentkezik a gasztroenterológiai rendeléseinken. Ez nem véletlen, hiszen a pajzsmirigy funkciózavarokban gyakoriak a gyomor-bél rendszeri tünetek és bizonyos emésztőszervi betegségek.

Elolvasom

Polip, ami nem nyolckarú

Az endoszkópos vizsgálatok – különösen a vastagbéltükrözés – elvégzése után sokszor hangzik el tőlünk gasztroenterológusoktól, hogy a vastagbélben polipot találtunk. Nem kis megdöbbenést szoktunk ezzel a kifejezéssel okozni. Hiszen a polip szó hallatán kedves pácienseinknek természetesen a tengerben élő nyolclábú ugrik be.

Elolvasom

Reflux betegség emésztőszervi tünetei

Reflux betegség = gyomorégés, többnyire ez él a köztudatban. Igaz, hogy a gyomorégés típusos panasz reflux betegségben, de nem szükségszerű tünete. Nyelőcső mentén érzett fájdalom, torokban maró érzés, kellemetlen lehelet, savas szájíz és még más emésztőszervi tünetek egyaránt reflux betegség gyanúját vetik fel.

Elolvasom

Reflux betegség légúti tünetei

A reflux betegség legtöbbször típusosan nyelőcső eredetű tünetekkel jár, nyelőcső illetve gyomorégéssel, szegycsont mögötti fájdalommal, savas szájízzel. Gyakran azonban nem emésztőszervi panaszokat okoz, mint krónikus köhögést, asztmát, arcüreg-gyulladást vagy ismétlődő középfülgyulladást.

Elolvasom

Reflux betegség okozta köhögés

Talán meglepően hangzik, hogy a reflux betegség tartósan fennálló köhögést tud okozni. Pedig a mindennapi orvosi gyakorlat és a szakirodalmi adatok bizonyítják, hogy a krónikus köhögés harmadik leggyakoribb oka a reflux betegség, az asthma és a posztnazális váladékcsorgás után. Így kezelésre nem javuló krónikus köhögés esetén mindig gondolni kell, hogy a háttérben reflux betegség lehet.

Elolvasom

Rosacea és gyomor-bélrendszeri betegségek


Elsősorban 30-50 éves nőknél megjelenő, az arcot érintő, egyik leggyakoribb krónikus gyulladásos bőrbetegség. Kialakulásában szerepe lehet örökletes tényezőknek, hormonális változásoknak, környezeti tényezőknek. Bizonyos emésztőszervi betegségekben nagyobb eséllyel fordul elő, így minden esetben megfontolandó a gasztroenterológiai kivizsgálás.

Elolvasom

Tények és tévhitek: Lisztérzékenység

Lisztérzékenységgel kapcsolatos tévhitek, melyek sok embert vezethetnek félre. “Lisztérzékenység, tehát a lisztet kell kerülni”. “Ételallergia”. “Ritka betegség”. “Gyerekkori betegség”. “Kinőhető”. “Fogyással jár, hízni nem lehet”. “Hajhullást nem okoz”. “Zabot nem lehet fogyasztani”.

Elolvasom
Reflux

Tények és tévhitek: Reflux betegség

“Túl sok a sava a reflux betegnek”. “Gyomorégésnél a gyomor ég”. “Ha nem ég a gyomor, nem reflux betegségről van szó”. “Az ételek fűszerezéstől el lehet búcsúzni”. “Csak gyógyszerrel kezelhető”. “Gyógyszer szedés mellett nem marad gyomorsav”. Ezeket és még sok más tévhitet szeretnék eloszlatni.

Elolvasom

Tojásallergia

Míg a gyerekeknél az egyik leggyakoribb allergia a tojásallergia, addig felnőttkorban sokkal ritkábban fordul elő. A gyermekkori forma nagy százalékban iskolás korra kinőhető, de addig mind a fehérjét, mind a sárgáját ki kell hagyni az étrendből. A tojás helyettesítésére szerencsére ma már több praktika létezik.

Elolvasom

Utazók hasmenése

Az utazók hasmenése az utazáskor leggyakrabban előforduló betegség. Manapság már hatalmas tömegek szelik át keresztbe-kasul a világot, így bárhol megfertőződhetünk, de elsősorban az Ázsiába, Afrikába illetve Dél-Amerikába utazóknak kell számolni ezzel a betegséggel. Sokat tehetünk a megelőzésért, de súlyos esetben célszerű minél hamarabb orvoshoz fordulni.

Elolvasom